MLM üzlet 2. rész

Az MLM üzlet és az emberi tényező

Az MLM üzletet leginkább az emberi tényező képes elrontani. Ha az emberek jobban értenék, hozzáértőbben, és korrektebben csinálnák, akkor nem lenne ilyen rossz híre ma az MLM üzletnek.

Az egyik leginkább tisztázásra szoruló kérdés az, hogy hogyan kerül pénz a rendszerbe
, és hogyan lehet kiemelkedő jövedelemre szert tenni. Ezt az ellenzők, és sokszor az MLM üzletet építők sem értik pontosan. Sokszor elhangzik mind a két féltől, hogy akkor/abból keresel sok pénzt, ha sok embert beléptetsz. Ez így elég félreérthető, és csak féligazság. Ahhoz, hogy sok pénz kerüljön a rendszerbe folyamatosan, ahhoz az kell, hogy folyamatosan sok terméket vagy szolgáltatást értékesítsen a hálózat. Az új tagok beléptetése önmagában nem ér semmit, az is kell, hogy a tagok el is adjanak. A hagyományos cégek értékesítési vezetőinek a jövedelme a saját, és az értékesítési csapata eladásából származik. Ugyan így működik az MLM hálózat is. Az MLM vezető jutalékot kap a saját értékesítése, és az MLM csapata értékesítése után. A különbség csak abban van, hogy az MLM hálózatban több embert tudsz felvenni a csapatodba, ezáltal több ember után kapsz jutalékot. (Ami azzal is jár persze, hogy több embert kell hatékonyan vezetni.)


Az viszont, hogy napi 1-2 óra munkával meg tudsz gazdagodni, az nem igaz.
Ez is egy össze-visszakommunikált dolog. A napi 1-2 óra munkának teljesen más a célja, nem az, hogy ebből fog valaki meggazdagodni, ahhoz az MLM üzletben is kemény, sokszor 8-10 órás munka szükséges. A napi 1-2 órás munka arra szolgál, hogy akinek fő állása van, és nem szeretne mindent feladva belevágni, annak lehetősége van valahogy kipróbálni ezt az üzleti modellt is, úgy, hogy ha nem jön össze, akkor meg marad az eddigi állása is. A napi 1-2 óra elég arra, hogy legyen valakinek néhány találkozója, kitapasztalja azt, hogy ő mennyire sikeres az MLM üzletben, mennyire tetszik neki a hálózatépítés, viszont így nem lesz milliomos. Ha eredményeket ér el az MLM üzletben, akkor el tudja kezdeni főállásban is csinálni a hálózatépítést, ha nem jön össze, akkor pedig tudja folytatni az eredeti munkáját.
Sokan, akik belevágnak az MLM üzletbe, elfelejtik, hogy ez is egy szakma. Itt is, hogy valaki profi hálózatépítő legyen, azt előtte tanulásnak, gyakorlásnak, és megfelelő szakmai gyakorlatnak kell megelőznie, mégis sokan ezt elfelejtik. Ebből a szempontból a hálózatépítés az üzletkötői munkához áll a legközelebb. Sokan próbálnak meg úgy új munkatársat szerezni, hogy itt nem kell eladni, itt csak ajánlasz, meg jönnek maguktól az eredmények. Ez is csak mellébeszélés. Az MLM üzletnek a szerves része az értékesítés, ha nem történne értékesítés, akkor csak az új tagok beszervezése maradna, és az pilóta játék. Amit viszont fontos kiemelni, hogy az értékesítésnek sok fajtája van, és ebben van a különbség. Nem mindegy, hogy boldog, boldogtalanra rátukmálunk valamit, vagy azoknak, akiket érdekel, bemutatjuk a termékünket, ajánlunk nekik valamit, és ha vásárolni szeretnének, akkor segítünk benne nekik. Mind a kettő az értékesítés egyik módja, mégis hatalmas a különbség a szemléletben, a hozzáállásban, na és persze az eredményben is.

A hálózatépítés a munka másik fele. Az, hogy ne csak a terméket, hanem az üzleti lehetőséget is megmutasd másoknak. Ez által az MLM üzleted sokkal dinamikusabban fog nőni, és a hatástöbbszörözés miatt meg tudod sokszorozni az eredményeket. A hagyományos értékesítői munkához képest az MLM üzletben sokkal több hálózatépítőt tudsz a csapatodba felvenni, viszont ez nagyobb felelősséggel is jár, mert nem az a lényeg, hogy felvegyél embereket az MLM üzletedbe, hanem az, hogy akit felveszel hálózatépítőnek, ő is sikereket érjen el.

MLM hálózatok még egy sokat kritizált része a képzések
, amik rosszabb esetben együgyű tapsikolásba mehetnek át. Kritikaként megfogalmazzák, hogy ők mennyire egyet értenek ezeken az alkalmakon az elhangzottakkal, és a többi dolgot. Ezeket a stílusú eseményeket lehet szeretni, lehet nem szeretni, de ez nem MLM sajátosság. Ez megint egy olyan dolog, amit sokan nem értenek meg, pedig a valahová tartozás egy alapvető emberi szükséglet. A közösségi lét ilyen formában való megnyilvánulása (előnyeivel és a hátrányaival együtt), ha el tudunk vonatkoztatni az MLM üzlettől, akkor egy megszokott és természetes jelenség. Ha kicsit körül nézünk magunk körül, akkor észrevesszük, hogy kísértetiesen hasonlít ehhez rengeteg más közösségi esemény is. Általában a politikai, sport, vallási, zenei és egyéb rendezvényeken, közösségi találkozókon is meg találhatóak ezek a motívumok.
Az MLM üzlet nem való mindenkinek, nem mindenki alkalmas hálózatépítőnek, ugyan úgy, ahogy a vállalkozói lét sem való mindenkinek. Sokan, akik sikertelenek lesznek az MLM üzletben azt hiszik, hogy a kötetlen munka azt jelenti, hogy nem kell csinálni semmit. Az, hogy nincsen végzettséghez kötve, azt jelenti, hogy nem is kell megtanulni az MLM üzletet. Ahhoz, hogy valaki sikeres lehessen az MLM üzletben, ezt is meg kell tanulnia, mint bármelyik másik szakmát, és itt is keményen kell dolgozni, mint bárhol máshol, ha többet szeretnénk elérni, mint az átlag.
Amennyiben valaki megtanulja a hálózatépítést, komolyan dolgozik, és megfelelően építi az MLM üzletét, akkor viszont kiemelkedő jövedelemre tud szert tenni, sokkal jobb életkörülményeket tud teremteni a saját maga, és családja számára, mint a legtöbb hagyományos munkahelyen.

A következő bejegyzésben az MLM hálózatok kompenzációs terveiről írok:

MLM kompenzációs terv


Add a Comment