BINÁRIS KOMPENZÁCIÓS TERV

Milyen előnyöket és hátrányokat kínál az MLM üzlet bináris kompenzációs terve?

A bináris kompenzációs terv különlegessége, hogy közvetlenül mindenki csak 2 embert tud szponzorálni, utána minden új belépő már valamelyik szponzorált tag alá kerül. Ebben a típusú MLM rendszerben nem szélességből, hanem mélységből érkezik a jutalék. Ebben a típusú kompenzációs tervben a jutalék kifizetés általában bármekkora mélységig lehetséges. Ezt a fajta marketing tervet előszeretettel használják az internetes network marketing cégek, amik digitális termékeket kínálnak. Ezzel a típusú tervvel a hálózatépítők ki tudják használni az internet nyújtotta előnyöket, az elérhető emberek hatalmas számát, a szinte teljesen automatizálható beléptetést. Ennek köszönhetően rövid időn belül hatalmas MLM hálózat épülhet alattunk.

Bináris MLM marketing terv

Miután beléptette a hálózatépítő a 2 közvetlen munkatársat, utána az új tagok már valamelyik meglévő hálózatépítő alá kerülnek azoknál az MLM hálózatoknál, akik a bináris típusú marketing tervet használnak. Spillovernek vagy „túlcsordulásnak” hívják azt, amikor egy viszonteladó szponzorál, és az új belépő már egy alsó vonal alá kerül.
A bináris tervet használó MLM hálózatoknál a jutalék kifizetés a 2 láb összehasonlítása alapján történik. A két láb szinte sosem produkál egyenlő eredményt. Azt a lábat, amelyiknek nagyobb a teljesítménye, erős lábnak szokták hívni, a gyengébbet pedig profit lábnak. A profit láb elnevezés arra utal, hogy általában a gyengébb láb eredménye a jutalék fizetés alapja. Ha az erősebb láb 100 egység eredményt, a profit láb 10 egység produkál, akkor a jutalékot a 10 egység eredmény után fogja kifizetni az MLM hálózat. Fontos, hogy figyeljünk arra, hogy a gyengébb lábat erősítsük, úgymond kiegyensúlyozzuk a 2 lábat. Ebben a típusú marketing tervben akkor fogjuk a legtöbbet keresni, ha a 2 láb teljesítményét folyamatosan kiegyenlítjük.
A bináris tervnek nagy előnye, hogy alapvetően csak 2 lábat kell építeni. Ezért is szokták ennél a típusú kompenzációs tervnél kihangsúlyozni a hálózatépítők, hogy elég 2 embert hoznunk, és utána ennek a 2 embernek is elég csak 2-2 embert hoznia. Ebből a szempontból a bináris rendszerű hálózatot könnyebb építeni, mint más típusú rendszereket, mert könnyebb 2 aktív hálózatépítőt találni, mint 4-5 hálózatépítőt, és a struktúrája is egyszerűbb.  
Bináris kompenzációs tervA spillover hatás is nagyon hasznos tud lenni. Egy jó hálózatépítő rövid idő alatt fel tud maga alá építeni egy nagy és jól struktúrált MLM csapatot. A spillover hatás másik előnye, hogy a felsővonal hatékonyan tudja vele támogatni az alsóvonalait. Egy kezdő hálózatépítő számára sokat jelenthet a kezdeti nehézségek leküzdésében, ha a felsővonala néhány belépőt helyez el alatta.  
Megmutatja, hogy tényleg lehet az MLM üzlettel pénzt keresni, sikerélményt ad, és növeli a hálózatépítő lelkesedését is. Ha Ön az MLM vezetőjének a profit lábához tartozik, akkor még valószínűbb, hogy felsővonala új belépőket helyez el Ön alatt, mert az MLM vezetője számára nem az a fontos, hogy milyen mélyen helyezi el az új hálózatépítőt, hanem az az érdeke, hogy a profit lábhoz kerüljön az általa szponzorált tag. További előnye a bináris tervnek, hogy lehetősége van több tagság, vagy pozíció megvásárlására is.
Természetesen a bináris tervnek nem csak előnye, hanem több hátránya is van, mint minden kompenzációs tervnek. A spillover hatás előnye könnyen hátránnyá is válhat, mert ellustulhatnak tőle a hálózatépítők. Ráadásul vonzza azokat a munkatársakat, akik nem szeretnek dolgozni, és a belépés után csak arra fognak majd várni, hogy mikor helyeznek el alattuk új belépőket, ők nem fognak semmit sem csinálni. Ezt persze egy okos MLM vezető azzal tudja hatékonyan ellensúlyozni, hogy az új tagokat olyan hálózatépítője alá helyezi el, aki aktívan építik alatta az MLM üzletet.
Ha a 2 lábunkat rosszul egyenlítjük ki, akkor jóval kevesebb jutalékot kapunk, mint szeretnénk. Tegyük fel, ha van 1000 hálózatépítő az MLM csapatunkban, és ebből 950 az erős, 50 pedig a profit lábunkon helyezkedik el, akkor hiába van 1000 hálózatépítőnk, mert csak a profit lábon lévő hálózatépítők létszáma alapján kapunk jutalékot. A bináris terv egyik legnagyobb kockázata a túlfizetésben rejlik. Ha egy MLM hálózat rosszul tervezi meg a jutalék kifizetést, akkor az a teljes MLM hálózat összeomlásához és pénzügyi problémákhoz vezethet. Ugyanis a végtelen mélységig tartó jutalék kifizetésnek meg van az a kockázata, hogy több jutalékot kell kifizetni, mint amennyi az MLM hálózatba kerül.
Amennyiben lehetőségünk van a bináris rendszerű MLM hálózatunknál több pozíciót is vásárolni, akkor érdemes saját magunknak lenni az alattunk lévő két lábnak. Így igaz, hogy nem 2, hanem 4 aktív tagot kell behozni az MLM üzletünkbe, viszont nem csak a saját induló pozíciónk jutalékát kapjuk meg, hanem a közvetlen 2 lábunk jutalékát is mi kapjuk meg.
Az új tagokat azok alá a hálózatépítők alá helyezzük el, akik maguk is aktívan építik a hálózatukat. Ezzel növeljük az ő lelkesedésüket, és motivációjukat, másrészt nem tartjuk el az ingyenélőket, akik csak azért csatlakoztak, hogy majd a felsővonaluk helyez el alattuk új belépőket. Ha valaki alá tagokat helyezünk el, annak további előny, hogy segíthetünk vele túljutni a nehéz időszakokon.